torstai 29. huhtikuuta 2010

Olipa kerran, mutta milloin

Mitä yritysten ja yhteisöjen verkkosivujen pitäisi kertoa lukijalleen? No tietenkin toimialan tai toiminnan, ehkä vähän historiaa, yhteystiedot, yhteistyökumppanit, referenssit jne. Auttavatko ne potentiaalista asiakasta valitsemaan itselleen toimittajan tai yhteistyökumppanin, jos yritys tai yhteisö ei ole ennestään tuttu? No eivät varmaan. Miksi ei? No siksi, että ne eivät kerro yrityksen tai yhteisön tästä päivästä. Pitäisi olla uusia ja ajankohtaisia asioita, kertoa, mitä yrityksessä tai yhteisössä nyt tapahtuu.

Kävin hiljattain yhden isohkon urakoitsijan kotisivuilla. Etusivun alareunassa oli:
© Firman_nimi 2005

Mitähän silloin viisi vuotta sitten on tehty? Perustettu kotisivut? Päivitetty viimeksi kotisivuja? Kävin läpi jokaisen alasivun. Yhdelläkään sivulla ei ollut mitään päiväystä. Yhtäkään uutta uutista ei ollut. Onko firma on ollut viimeksi toiminnassa vuonna 2005? No ei sentään, sillä googlaamalla kyseisen firman nimellä löytyi osumia ihan viime aikojen päiväyksilläkin. Joten on firma aktiivinen, vaikka kotisivut ovat passiiviset. Voisi jopa sanoa, että kuolleet.

Kävin myös yhden ison kansainvälisen firman Suomen kotisivuilla. Jotenkin tuo talo kiinnosti minua työpaikan kannalta ja seurasin firman avoimia paikkoja. Ne olivatkin oikeastaan ainoat, mitä noilla sivuilla päivittyi. Kun oikein hakemalla hain jotain, josta pääsisi kiinni, milloin jotain on kirjoitettu, niin ainoa oli firman asiakaslehti nro 3/2009. Oli sitten pakko lukea tuo lehti, jotta selvisi, että kyse oli loppuvuoden 2009 lehdestä, sillä siinä mainostettiin loppuvuoden 2009 tapahtumia.

Firman kotisivuilla ei löytynyt osioita ”Ajankohtaista” tai ”Uutisia”, jotka kertoisivat nopeimmin, että firma on hengissä ja elää.

Olen myös törmännyt uutisiin, joissa voi olla päiväys, mutta ilman vuotta. 24.3. saattaa viitata tämän vuoden maaliskuuhun, mutta voi olla myös maaliskuuta 2009.

Yritysten kannattaisi jo uskoa, että sitä tietoa haetaan nykyisin ihan oikeasti netistä. Omat nettisivut ilman kuranttia tietoa ovat kuitenkin enemmän luotaantyöntäviä kuin sisäänkutsuvia.

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Rähmäkorvaisten puhelinterroristien maailmasta

Katsoin MOL:in kautta oman maakuntani avoimet työpaikat. Niitä oli 744. Omalla alallani kuitenkin vain seitsemän, joissa kussakin edellytetään sellaista osaamista, mitä minulla ei ole. En ole kuitenkaan epätoivoinen, sillä suhtaudun avoimesti myös muiden alojen työpaikkoihin. Paitsi…

Minusta ei tule koskaan telemarkkinoijaa, puhelinmyyjää, palvelumyyjää tai edes telemarkkinointifirman asiakas- tai myyntineuvottelijaa tai asiakashankkijaa, jossa kyse on siitä ihan samasta eli aggressiivisesta puhelinterrorista, jonka tarkoituksena on myydä jotain ja saada asiakas, vaikka asiakkaalla ei ole mitään tarvetta, eikä haluakaan ostaa.

Voihan telemarkkinointi olla hyvä keino jollekin tuotteelle ja jollekin asiakkaalle, mutta rähmäkorvainen jankkaaja myyjänä terrorisoi tarkoituksen täysin.

Minulle on yritetty myydä puhelimessa lehtiä, liittymiä, alusvaatteita, vakuutuksia ja vaikka mitä. Miehelleni on yritetty myydä noita samoja, mutta naisten tissikassien tilalle on ollut kalsareita ja sukkia. ja eräälle lähisukulaiselleni on yritetty myydä luontaistuotteita (tai vitamiineja, en enää muista).

Minä olen kohtelias ihminen. Yleensä. Sen jälkeen, kun olen joutunut kolmannen kerran sanomaan aggressiivisesti kimppuun käyvälle telemarkkinoijalle ”ei kiitos”, minusta tulee räävitön. Ja puhelu loppuu niiden muutaman suustani kummunneen ikävän sanan jälkeen siihen paikkaan.

Laajakaistan nopeuden noston tilasin telemarkkinoijan kautta. Minulle ei välähtänyt puhelun aikana, että soittaja ei ollut operaattorin palkkalistoilla. Koska olimme tuosta nopeuden nostosta puhuneet perheemme kesken, tarjouspuhelu tuli otolliseen aikaan ja tilasin sen. Sen jälkeen mikään ei mennyt, kuten oli sovittu. Kirjallinen tilausvahvistus, kolme kuukautta puoleen hintaan… Ei, vaan laskusta, jossa laskutettiin yhteydestä täysi hinta, huomasimme, että meillä oli jo toista kuukautta ollut nopeampi yhteys käytössä.

Koska minulla ei ollut mitään mustaa valkoisella tuosta tilauksestani, en ollut tajunnut kirjoittaa edes myyjän nimeä muistiin hänen esitellessään itsensä, niin soitin operaattorille ja pyysin tilausvahvistusta jälkikäteen sekä korjaamaan tuon laskun. Lasku luvattiin korjata, mutta tilausvahvistusta he eivät suostuneet minulle toimittamaan, vaan ehdottivat minulle tilalle kaupan purkua. Toisaalta ymmärsin tuon, mutta toisaalta sitten en. Monen väännön jälkeen sain heiltä tilausvahvistuksen, jolla ei oikeastaan ollut muuta merkitystä kuin se, että siinä näkyi nuo puoleen hintaan laskutettavat kuukaudet.

Kalsarikauppafirma on pommittanut miestäni tänä keväänä useamman kerran, pari kertaa jopa peräkkäisillä viikoilla. Ilmeisesti yrittävät väsytystaistelua. Ei kannata. Mies on turhamainen ja haluaa valita itse kalsarinsa. Valita värin, materiaalin, mallin, ehkä jopa hiplata kangasta. Verrata toisiinsa.

Toiset telemarkkinoijat tuntuvat aika epätoivoisilta. Heille suosittelen ammatinvaihtoa. Minusta tuntuu oudolta, että kännykkäliittymiä kauppaava ihminen ehdottaa asiakkaalle rinnakkaisliittymän hankkimista, kun tarjous on niin hyvä. Mikään tarjous ei kuitenkaan ole niin hyvä, että asiakas ostaisi jotain, jota ei tarvitse. Ei edes hyvää tarjousliittymää.

Mainitsin jo tuosta väsytystaistelusta. Eräälle lähisukulaiselleni, vanhemmalle naisihmiselle soitti luontaistuote/vitamiinikauppias neljä kertaa viiden päivän aikana. Tämä sukulaiseni jaksoi onneksi olla tiukkana joka kerta ja kieltäytyä. Sain tämän sukulaiseni kännykän katsottavakseni ja kaikki nämä puhelut tulivat samasta paikasta. Vain puhelinnumeroiden kaksi viimeistä numeroa vaihtuivat.

Tuollaista toimintaa voisi kutsua terrorismiksi.

Minusta on outoa, että me potentiaaliset asiakkaat, jotka emme ole sitä omasta halustamme, joudumme suojautumaan erikseen telemarkkinoijia vastaan. Tämä on jotenkin kääntynyt niin, että jollemme hanki suoramarkkinointiestoa, niin me olemme niitä rikollisia, eivät ne terrorisoivat telemarkkinoijat.

Suoramarkkinoinninhan saa estettyä, mutta ne näyttävät olevan maksullisia palveluita. Tästä on ollut juttua Kuningaskuluttajassa. Joku telemarkkinoija on löytänyt tuosta markkinaraon.

Mutta tuossa linkin jutussa on minulle yksi uusi tieto. Minä voin ilmoittaa puhelinmyyjälle puhelun aikana soittokiellosta ja puhelinmyyjän on se otettava vastaan. Ihan jo odotan seuraavaa puhelua.

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Tahtoo oman ministerin

Tuo Tiura-kohu on saanut aikaan sen, että ne jotka ennen ovat edes vähän luottaneet siihen, että on rehtejä ja puolueettomia poliitikkoja, eivät luota enää. Kohu ei ole siis tehnyt hallaa vain Keskustalle ja Kokoomukselle, vaan poliittinen uskottavuus on vaakalaudalla kaikilla.

Pääministeri Vanhanen sanoi tänään pääministerin haastattelutunnilla, että vaalirahoilla ei ole ollut vaikutusta ministerivalintoihin. Ehkä ei vielä, mutta lähellä on näyttänyt olleen. Arto Merisalohan on kertonut, että Nova-liikemiehet lobbasivat Tiuraa ministeriksi.

Ideana tuo on mielenkiintoinen. Koska politiikka on likaista, niin miksi yritettäisiinkään pelata sitä demokraattisin ja puhtain säännöin. Muutettaisiin tuo käytäntö, että eri eturyhmät voisivat valita oman ministerinsä. Talousrikolliset oikeusministerin, työttömät työministerin, omaishoitajat sosiaali- ja terveysministerin, suomalaisen rockin viennin uranuurtajat Him, Rasmus ja Nightwish kulttuuriministerin.

Mutta kun niitä eturyhmiä on niin paljon, niin muutetaan ministerin virka vain yhden vuoden mittaiseksi, vaalikaudella olisi siis neljä esimerkiksi oikeusministeriä, joista yksi olisi niiden talousrikollisten valitsema, yksi pedofiilien, yksi rattijuoppojen ja yksi pankkiryöstäjien. Maa- ja metsätalousministerin valinnat suorittaisivat eri vuonna sikafarmarit, metsänomistajat, metsää omistamattomat ja turkistuottajat. Puolustusministerin valitsisivat eri vuonna armeijan käyneet, sivarit, alokkaiden tyttö- ja poikaystävät sekä sotilassisaret.

Minäkin haluan oman ministerin. Ihan juuri tässä ja nyt en keksi, mitä asioita minun ministerini pitäisi ajaa. Mutta kyllä minä keksin.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Markkinointitapa, jota ei kannata väheksyä

Edellisessä kirjoituksessani mainitsin tuosta, että joskus voi muistin syövereistä pulpahtaa pinnalle joku pieni juttu, joka luo negatiivista kuvaa, vaikka asia sinällään olisi vähäpätöinen.

Minusta markkinoinnissa ei kannata väheksyä sitä, että joskus tuotteen tai palvelun ostopäätös voi kaatua ihan pieneen, merkityksettömältä tuntuvaan juttuun. Ja usein se ei ole minkään virallisen markkinointikampanjan tai kuluttajatutkimuksen tulosta, vaan sitä, että ihmiset kertovat ihan tavallisissa kuulumisissaan hyvistä, mutta myös huonoista kokemuksistaan. Kyse on tällöin normaalista sosiaalisesta kanssakäymisestä, mutta se on kuitenkin mitä suurimmassa määrin tuloksellista markkinointia. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Entinen työkaverini kävi kerran vaimonsa ja tuttavapariskunnan kanssa eräässä ruokaravintolassa, jota paikkakunnalla pidetään hyvänä. Ruokailutapahtuma meni hyvin, hyvää ruokaa, hyvää seuraa jne. Mutta rahastuksen yhteydessä sattui jotakin, jota en muista. Moka oli täysin ravintolan, mutta seuruetta palvellut ravintolan työntekijä ärsyyntyi (omasta mokastaan) silminnähden ja oli kohdellut seuruetta siitä eteenpäin todella kylmäkiskoisesti. Loppujen lopuksi koko seurueelle oli jäänyt huono jälkimaku illanvietosta tuossa ravintolassa.

Kuten huomaatte, en edes muista enää tuon tapahtuman yksityiskohtia. Mutta muistan, mistä ravintolasta on kyse ja muistan, että entinen työkaverini seurueineen ei ollut saanut siellä hyvää palvelua. Joten ravintola ei ole minunkaan suosikkilistallani, sillä luotan entisen työkaverini kertomukseen. Tässä tuo negatiivinen markkinointi on tapahtunut normaalin jutustelun yhteydessä. Ei entinen työkaverini kulje ympäri kylää haukkumassa ravintolaa, vaan asia tuli ilmi kuulumisten tai ravintolakokemusten kertomisen yhteydessä.

Pienestä se voi olla kyse. Perheemme kännykkäliittymät vaihdettiin toiselle operaattorille ihan vaan siitä syystä, että edellisen operaattorin asiakaspalvelu suhtautui ylimielisesti tiedusteluumme laskussa olleeseen meidän mielestämme oudosta laskutuserästä. Operaattorin asiakaspalvelu ei halunnut selvitellä noin 20 euron suuruisen laskutuserän alkuperää. Loppujen lopuksi se oli ihan ok ja selvitti minulle samalla, että olin kerran vahingossa maksanut laskun väärälle, toisen yrityksen tilille. Minulla meni selvittelyyn aikaa tunteja, operaattori olisi varmaan saanut sen tiedon nopeammin ulos. Maksoimme summan mukisematta. Jonka jälkeen vaihdoimme neljä liittymäämme toiselle operaattorille.

Samassa yhteydessä otin myös yhteyttä siihen firmaan, jonne olin tuon summan vahingossa maksanut. Kerroin tilanteen ja sieltä palautettiin raha parin päivän päästä tililleni. Olemme vieläkin kyseisen firman asiakkaita.

Perheemme tarvitsi muutama vuosi sitten urakoitsijaa mökille. Urakoitsija valittiin yrityksen oman kehumisen ja nettisivujen perusteella. Myös pitkä kokemus alalta oli plussaa. Urakoitsija oli kiireinen ja yhteydenottojemme aikana hän enimmäkseen ”joo-jotteli”, mutta luotimme häneen, sillä hänen ”referenssiluettelonsa” oli pitkä.

Työ ei mennyt sitten ihan putkeen. Vielä kolmen vuoden jälkeen odotamme urakoitsijaa korjaamaan jälkiään. Urakoitsija itse on sitä mieltä, että hän on tehnyt kaikki, mitä pitikin, ja oikein. Meidän kannaltamme kyse on enää lähinnä periaatteista, sillä olemme tehneet itse ne viimeistelyt, joista sovimme tuon urakoitsijan kanssa. Emme ole vieneet asiaa pidemmälle, emmekä varmaan tule sitä tekemäänkään.

Emme mustamaalaa tuota urakoitsijaa oma-aloitteisesti. Mutta jos joku joskus kysyy meiltä kokemuksia tai tiedämmekö alan urakoitsijoita, niin todennäköisesti siinä vaiheessa tulemme kertomaan omista kokemuksistamme ja sanomaan, että kyseistä urakoitsijaa ei kannata missään tapauksessa valita.

Jollakin onnistunut palvelun tai tuotteen ostopäätös voi sitten vaikuttaa siten, että myös muut kiinnostuvat siitä tuotteesta tai palvelusta.

Olen käynyt yhdessä ja samassa kampaamossa vuosia. Kampaamon sijainti ei ole kannaltani paras mahdollinen ja varmaan en sinne olisi mennyt ilman ystäväni kehumista. Ystäväni oli käynyt siellä ja sanoi, että hän piti kampaamosta, hinnat olivat kohdallaan, työn jälki hyvää ja henkilökunta mukavaa. Niinpä minäkin kokeilin ja totesin saman. Ei ystäväni tätä kampaamoa kehunut markkinoidakseen sitä, vaan kertoi siitä kuulumisiensa yhteydessä.

Minä käyn toisinaan yhdessä pienessä lähikaupassa, joka osuu matkojeni varrelle. Kauppa on ahdas, vähän nuhruinen ja pimeä. Laatu on kohdallaan, mutta parasta kaupassa on iloinen ja ystävällinen henkilökunta. Olen juuri tuon henkilökunnan takia kehunut liikettä monille ihmisille. En tiedä, onko kehumiseni tuottanut tulosta, mutta uskon, että moni muistaa ohi ajaessaan, että olen sitä ”mainostanut”. Ehkä olen saanut puheillani jonkun käymään tuolla kaupassa.

tiistai 30. maaliskuuta 2010

Onkohan jotain unohtunut?

Olen pitänyt kirjanpitoa, kuinka moneen työpaikkaan olen hakenut ja miten on käynyt. Vastaavia tehtäviä, mitä aikaisemmin tein, ei maakunnassamme ole ollut vapaina. Mutta osaan minä muutakin. Ja olen nopea oppimaan.

Olen hakenut kuuteentoista työtehtävään. Erääseen firmaan olen hakenut kahteenkin kertaan, eri tehtäviin. Näistä kuudestatoista kahdessa on hakuprosessi vielä meneillään (kai), ainakin toiseen on vielä hakuaika käynnissä.

Olen ollut yhdessä työhaastattelussa, mutta en kai päässyt jatkoon. En tiedä, ei ole kuulunut mitään. Monesta muustakaan ei ole kuulunut mitään. Itse asiassa vain viidestä työpaikasta neljästätoista (jos ei oteta siis huomioon noita, joissa haku on vielä käynnissä) on ilmoitettu, että ”valitettavasti valinta ei tällä kerralla kohdistunut sinuun” ja toivotettu sitten onnea työn haussa tai muuta positiivista. Vaikka en ole tullut valituksi, niin arvostan näitä yhteydenottoja.

Näistä viidestä, joista on tullut ilmoitus, kolme on ollut kuntapuolen yksikköjä ja kaksi pientä yksityisyritystä. Muista ei ole kuulunut mitään.

Ymmärrän kyllä, että työhakemuksia on voinut tulla satoja. Mutta kun: Ei massasähköpostien lähettäminen ole nykypäivänä vaikeaa. Ei varsinkaan luulisi olevan sille isolle it-talolle, johon olen hakenut kahteenkin eri tehtävään. Heillä on kyllä jokaisen hakijan sähköpostiosoite tallessa, sillä tehtäviin haettiin firman nettisivuilla olevan hakemuslomakkeen kautta.

Nyt iski pikkupiru. Olen luottavainen tulevaisuuteni suhteen, uskon, että tulen löytämään itselleni uuden työpaikan. Kuvitellaan, että siinä tulevassa tehtävässäni olen sellaisessa asemassa, että pystyn vaikuttamaan, mitkä firmat ovat yhteistyökumppaneitamme ja mitkä eivät. Mitä jos en pystykään ajattelemaan rationaalisesti jonkun firman kohdalla, vaan muistini syövereistä tulee pinnalle muisto: sieltä ei koskaan ilmoitettu mitään työhakemukseni jättämisen jälkeen.

Firmoissa on nykyisin markkinointistrategiat, on brändit. Onkohan jotain unohtunut?

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Johtajien ja muiden välinen kuilu

Yle uutisoi tänään: Yli puolet palkansaajista ei tiedä, mitä työnantaja tahtoo

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista ei näe yhteyttä työnantajansa strategian ja käytännön toiminnan välillä. Tutkimuksen tehneen viestintäyhtiön TBWA/Northin johtajan Veli-Pekka Äären mukaan työnantajien pitäisi puhua työntekijöidensä kieltä. Itse lisäisin, että kieli voisi olla vielä sellaista, että asiakkaatkin sen ymmärtävät.

Yrityksissä on aina ollut tapana korostaa (muka) erinomaisuuttaan luomalla hienoja tekstejä, joita kukaan ei ymmärrä, mutta mikä tärkeintä, josta ei jää kiinni. Kukaan ei voi väittää, että olette sanoneet noin, kun lauseet ovat niin ympäripyöreitä, että niissä ei sanota mitään. Jotenkin myös ne johtajat itse kuvittelevat, että on hienompaa käyttää niitä kulloisinkia tyhjiä yritysmaailman trendisanoja kuin konkreettisia ja täsmällisiä sanoja. Jos vaikka asiakkaille tulee sellainen olo, että tuo firma on varmaan pätevä, kun käyttävät noin hienoja sanoja, vaikka niiden merkitys ei avaudukaan.

Olen itse ollut yrityksessä, jossa talon johto määritti brändin nimissä kaikki. Kaikkea kontrolloitiin puhelimeen vastaamisesta alkaen. Vaikka kuinka näki, kuka soitti ja vaikka saman henkilön kanssa olisi jo viisi kertaa päivän aikana puhunut jonkun keskeneräisen asian takia ja vaikka sinunkaupat oli tehty, niin ei. Piti vastata osastolla ja koko nimellä.

Täytyy muuten mainita vielä noista muotisanoista. Kun joku ”johtava yritys” on lanseeranut omassa yrityksessään jotain uutta, niin muidenhan pitää seurata perässä, vaikka ei olisi hajuakaan, mistä on kyse. Kaikissa yrityksissä taitaa olla nykyisin strategia, visio ja missio ja tietenkin arvot. Ongelma on, kuinka niihin saadaan sisältöä. Jotenkin keinotekoiselta tuntuu, jos palveluyrityksen arvoissa lukee ”hyvä palvelu”. No eikö tuo nyt ole itsestään selvää, kun palveluyrityksestä on kyse? Jos tuolla on tarkoitus mustamaalata kilpailijoita, niin ainakaan minuun se ei onnistu, vaan asia saattaakin kääntyä päinvastoin.

Moni on varmaan kuullut hevonpaskabingosta. Vaikka se tuntuu vitsiltä, niin noita sanojahan yrityksissä ihan oikeasti viljellään. Valitettavasti.

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Auttaako tämä kurssinmuutos?

Vaikka SAK ei ole minun ammattiliittoni keskusjärjestö, niin luen kuitenkin mielenkiinnolla myös heidän kannanottojaan, sillä heidän toimillaan on enemmän painoarvoa kuin monella muulla.

SAK on esittänyt nyt oman ohjelmansa työllisyyden hoitoon. Samojahan siinä kuin mistä aiemminkin on puhuttu eli mitään mullistavaa he eivät mielestäni esittäneet. Ohjelma sisälsi vaatimuksia määrärahojen lisäämiseksi, koulutusta, osa-aikajärjestelmää, terveyden edistämistä jne.

Mutta tuossa ohjelmassa ei kiinnitetä huomiota siihen, että miten saadaan niitä uusia työpaikkoja. Kuinka työllistetään ne tälläkin hetkellä työttöminä työnhakijoina olevat, kun avoimia paikkoja ei riitä kaikille? Mistä luodaan tähän maahan uusia työpaikkoja? Kuinka velvoitetaan työnantajat palkkaamaan uusia työntekijöitä, kun niillä on nyt kiire päästä vanhoistakin eroon?

Vai tähtäävätkö ohjelman toimenpiteet siihen aikaan, kun lama on ohi? Ajatuksella, että nykyiset työttömät saavat pärjätä, miten pärjäävät.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Mikä minusta tulee?

Lueskelin aikani kuluksi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen työurien pidentämiseen tähtäävän työelämäryhmän helmikuun alussa julkaistua loppuraporttia ”Ehdotuksia työurien pidentämiseksi”. Ihan sanasta sanaan en jaksanut sitä lukea, vaan selailin sen läpi. Ehkä selailin huonosti, mutta jotenkin nuo kaikki toimenpiteet koskivat vain työntekijöitä ja toki työnantajia sitä kautta, että huolehtivat työterveyshuollosta ym.

Mutta siinä raportissa ei ollut sitä olennaisinta:

Vaikka työntekijöiden terveys on hyvä ja työhaluja riittää, niin se ei auta, jos työnantajat eivät halua pitää ikääntyviä ja varsinkin näitä 63-68 –vuotiaita palkkalistoillaan. Tuon raportin toimenpiteillä saadaan siis työntekijät pysymään kauemmin työelämässä, mutta miten saadaan työnantajat pitämään nämä työntekijät?

Mitä ovat ne alan ja ammatit, joissa tulevaisuudessa työskentelee ne 63-68 –vuotiaat? Entisen firman yt-neuvotteluissa tuo linja poispotkimisissa oli, että ulos aina noin viisikymppiset ja sitä vanhemmat sekä nk. hankalat ihmiset (minä voin kuulua molempiin, mutta luulen, että kyse oli kuitenkin tuosta iästä).

Jo nyt yli 50-vuotiaita pidetään rasitteina. Ei ehkä pelätä niinkään noiden mahdollisten lisääntyvien kustannusten takia, vaan ikääntyvät ovat rasitteita firmojen imagoille, joissa trendinä on ennemmin nuorekkuus kuin ikääntyvien työllistäminen.

Kun omalta alaltani (aika kapea sektori) ei ole löytynyt minulle uutta työtä, niin uuden ammatin opiskelu tuntuu ihan mielekkäältä. Mutta ennen kuin lähden opiskelemaan, pitäisi saada varmuus, että ihan oikeasti sitä työtä tulee riittämään. Mikä minusta siis tulee isona?

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Verkostoitumisen ja sosiaalisen median illuusio

Olen irtisanomis- ja työttömyysaikana ollut tekemisissä kolmen eri uraohjaajan kanssa. Näistä ensimmäisen palvelut maksoi entinen työnantajani. Vaikka sen valmennuspäivän jälkeen olin vähän skeptinen päivän annin suhteen, niin oltuani tekemisissä sitten näiden kahden jälkimmäisen kanssa olen tullut siihen tulokseen, että sen ensimmäisen kerran anti on ollut parasta. Näiden kahden muun uraohjaajan ohjattavaksi pääsin ammattiliittoni ja alueeni TE-toimiston kautta.

Näillä kahdella viimeisellä oli täysin erilaiset näkemykset niin ansioluettelon sisällöstä ja järjestyksestä kuin myös työhakemuksen laatimisesta. Kun mainitsin tuolle viimeiselle, että hän oli ihan eri linjoilla kuin edeltävä, niin uraohjaaja kysyi minulta, miten minä itse näen sen, mikä olisi oikein. Kävi mielessä sanoa, päämääräni huomioiden, että en minä hae työntekijää – minä haen työpaikkaa.

Jokainen näistä uraohjaajista mainitsi sosiaalisen verkostoitumisen ja sosiaalisen median hyödyntämisen. Ne voivat toimia tietyissä piireissä, mutta minulla on vähän sellainen olo, että suurimmalle osalle työnhakijoita luodaan jotain illuusiota näiden merkityksestä.

Mietitäänpä, mitä ne minun sosiaaliset verkostoni ja sosiaalisen median ihmiset ovat ja voisivat olla. (Ainoa tuloksia tuottanut sosiaalinen verkostoituminen tähän mennessä minulla on ollut mieheni kanssa ja tuloksena siitä on kaksi lasta.) Lapsuuden kaverit, suurimmasta osasta en tiedä enää mitään ja onko helppoa luoda suhteita kavereihin, joita olen lapsena tintannut sen jälkeen, kun kaverit ovat vetäneet leteistä. Koulukaverit, ovat hävinneet ties minnekin. Kahden kanssa olen tekemisissä ja molemmat ovat hoitoalalla, joten työnsaannin kannalta heillä ei ole merkitystä, kun itse en ole hoitoalalla.

Opiskelukaverit, muuten hyvä, mutta kun minua on työ opettanut ja ne entiset opiskelukaverit – sen lisäksi että ovat levinneet ympäri maailmaa – ovat väärillä aloilla. (Ja vielä sellainen käytännön juttukin, että monilla on nimi vaihtunut. Mistä minä löydän heidät?) Entiset työkaverit, niitä löytyy vain minut irtisanoneen firman historiasta, sillä minulla on takana vain yksi pitkä työsuhde. Niitä, jotka ovat itse vaihtaneet työpaikkaa ja suurin osa myös paikkakuntaa, ja ne, jotka on sanottu irti firman yhdeksän vuoden sisällä kymmenessä yt-neuvottelussa. Osa on vaihtanut ammattia täysin, osasta en ole kuullut mitään vuosiin.

Ystävät, onneksi ovat ihan muilla aloilla. Sukulaiset ja tuttavat…

Asiakkaat vanhan työsuhteen kautta, heille on minusta enemmän hyötyä sen valmistamamme tuotteen kanssa. Kilpailijat, tämä on ainoa varteen otettava, ihan oikeasti. Valitettavasti ne ovat jossakin ihan muualla kuin meidän maakunnassamme.

Minun siis pitäisi ottaa sosiaaliset avut käyttöön. Vaikka en itse mitenkään sosiaalinen olekaan, pitää siis opetella. Työtehtäväni asiantuntijana, alempana toimihenkilönä, eivät ole luoneet paljon kontakteja, sillä enemmän tutkin tuotettamme ja sen omituisuuksia, ei kun ominaisuuksia kuin loin kontakteja.

Korostetaankohan tuon sosiaalisen verkoston ja median merkitystä liikaa? Vai onko se ihan oikeasti apu kaikille Suomen vajaalle 300000 työttömälle työnhakijalle? Tai isolle osalle? Tai vain joillekin?

Luin taannoin jostakin, että työttömien pitäisi hyödyntää myös Facebookia. Siis että myisin sieluni ja alkaisin kirjoittaa vain sellaisia viestejä, joilla markkinoisin itseäni? Hei kaverit, en minä oikeasti ole niin pinnallinen, kyllä minulla on vielä normaaliakin elämää. Valitettavasti en vain enää kerro siitä Facebookissa, jotta en loisi itsestäni tuntemattomille, mutta potentiaalisille työllistämistekijöilleni, epäedullista kuvaa.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Tuli taantuma

Työt loppuivat minulta kuten kolmeltakymmeneltä muultakin. Työvuosia ja osaamista lähti ehkä kolmen sadan vuoden verran, varmaan enemmänkin. Meidänkin yksiköstä 65 vuotta – kolmen yksikön työntekijän irtisanomisella.

Tuli taantuma. Töitä olisi ollut ja maksavia asiakkaitakin, vain riittävän suuri kasvu puuttui. Vielä neljä vuotta sitten firma kehuskeli kaikilla foorumeilla (ja niitä riitti ilman firman nykyisiä omia panostuksia Facebookissa, Twitterissä, YouTubessa, IRC-galleriassa ja Wikipediassa), että firma on vuonna 2010 alansa johtava yritys Suomessa ja henkilöstön määrä tuplaantuu, ehkä jopa triplaantuu. Viime vuonna yt-neuvottelujen alkaessa henkilöstöä oli vain viisi enemmän kuin vuonna 2006, jolloin tuo ”kasvuennuste” annettiin. Yt-neuvottelujen tuloksena henkilöstöstä sai lähteä 15 prosenttia.

Eikö tuota taantumaa osata koskaan ennakoida? Ainahan se tulee ennemmin tai myöhemmin. Tavallinen kuluttajakin näyttää ymmärtävän paremmin kuin johtajat, että aina ei voi kasvaa eikä aina voi tehdä edellistä vuotta huomattavasti parempaa tulosta.

Työmarkkinoilla työntekijänä olo on arpapeliä. Jos työntekijä on valinnut väärän firman, niin se on sitten niin, että kun yhtäkkiä yllättäen tulee lama ja taantuma, niin työntekijä lähtee, ei se, joka on asettanut tavoitteet utopistisesti ja väärin. Epäreiluahan se on nuo virheet työntekijöiden työsuhteiden irtisanomisella korjata, mutta eihän siihen ole muutakaan mahdollisuutta. Kuka sitä kasvulottoa sitten pelaisi, jos johtajat joutuisivat lähtemään väärien valintojen takia.

Ennen riitti, että tulos oli plussan puolella. Enää ei, vaan tuloksen pitää olla plussan puolella enemmän kuin ennen. Konsernimme tulos viimeisellä neljänneksellä, jossa minäkin olen vielä rasittamassa tulosta, oli ”the best ever”. Hyvä tulos, mutta siitä huolimatta ulos.

lauantai 13. maaliskuuta 2010

Miksi minä kuulun ammattiliittoon?

Yli kolme kuukautta työttömänä olleena odotan kuin kuuta nousevaa ensimmäistä ansiopäivärahaani. Viimeinen palkka on tullut marras-joulukuun vaihteessa ja siinä oli myös lomarahoja. Tiesin, että lomarahat jaksotetaan ja ansiopäiväraha lähtee liikkeelle vasta tuon jaksotuksen ja omavastuuajan jälkeen. Jaksotuksen osuus päättyi puolitoista kuukautta sitten.


Ensimmäisen ansiopäivärahahakemukseni tein heti, kun mahdollista eli kun työttömyyttäni oli kestänyt kuukauden. Sen jälkeen olen tehnyt kaksi jatkohakemusta ja ainoa, mitä työttömyyskassasta on tullut, on ollut hylkäävä päätös tuohon ensimmäiseen hakemukseen (sen jaksotuksen vuoksi).


Tiesin, että hakemusten käsittely kestää ja osasin jakaa viimeisen palkan ja lomakorvaukseni niin, että siitä riitti kolmeksi kuukaudeksi. Mutta enempään se ei riittänyt. Mies on myös työttömänä (irtisanottu samoin tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi), joten ei paljon ole apua hänenkään kukkarostaan.


Kuulun ammattiliittoon ja sen työttömyyskassaan. Samaan aikaan irtisanottu työkaverini kuuluu ”Loimaan liittoon” ja hän sai ansiopäivärahansa viime viikolla. Kun soitin omaan työttömyyskassaani, niin epäilivät, että ensi viikolla voisi jo jotain tulla. Kiva, että voisi.


Monta maksamatonta laskua on erääntynyt. Kävin viemässä perheemme kolikkopurkit pankkiin. Pikkuhiluista ei tullut kuin 140 euroa. Ei riitä kaikkien laskujen maksuun. Taitaa tulla miehen päivärahat ennen kuin minun, joten täytyy niillä hoitaa laskut pois ja toivoa, että saamme ruokarahaa sitten noista minun ensi viikon mahdollisista rahoista.


Työttömyys, yllättäen tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi, on itsessään jo kova isku. Mutta tuntuu kuin ammattiliiton työttömyyskassa löisi vielä lyötyä. Miksi minä en ole ”Loimaan liitossa”? Ja miten ammattiliittoni on ylipäätään suhtautunut alan irtisanomisiin ja lomautuksiin? Ei mitenkään. Ei löydy kannanottoja nettisivuilta, ei liiton todella trendikkääksi ja ajan hengen mukaiseksi muutetusta jäsenlehdestä, ei puheenjohtajan lausuntoja mediasta. Ei mitään. Enemmän on kyllä asennekasvatusta. ”Aika muuttuu, pitää sopeutua.”


Ammattiliiton jäsenyhdistyskin on ihan hiljaa tärkeistä asioista. Sitä enemmän on kyllä yhteisiä tapahtumia ja muuta vapaa-ajanviettoa: voi vuokrata mökkejä, voi lähteä laskettelemaan yhdistyksen tukemana tai jäsenmatkalle Keski-Eurooppaan ja voi ostaa edullisempia festarilippuja.


Ei minulla, työttömällä, ole noihin varaa. Ainoa, mihin minulla on varaa, on päästää itku valloilleen. Laskin juuri, että olen maksanut 17 vuoden aikana noin 6300 euroa liitolleni jäsenmaksua. Mitään liiton tai jäsenyhdistyksen tukemia vapaa-ajan aktiviteetteja en ole harrastanut. Olisi kai pitänyt silloin, kun olisi ollut vielä varaa. Nyt ei ole.


Kuulun heikkoon liittoon. Mutta en tunne sympatiaa noiden ahtaajien pyrkimysten puolesta. Vahvalla liitolla on vahvat pyrkimykset, mutta ennemmin olisin toivonut AKT:ltä ihan jotain muuta. Vaikkapa ponnekasta heikompien liittojen tukemista.


Haen kiivaasti uutta työtä. Kun sen joskus saan, niin sitten vaihdan ”Loimaan liittoon”.